roditeljstvo

Koronavirus – kako razgovarati s djetetom o koronavirusu?

koronavirus - kako razgovarati s djetetom

Pretpostavljam da ovih dana svi pozorno pratimo situaciju s razvojem koronavirusa. Koronavirus glavna je tema gotovo svih razgovora ovih dana. Slušamo vijesti, čitamo članke na potralima. Možda čak i stvaramo zalihe za eventualnu karantenu.

Ako kod kuće imate malu Željku Znatiželju kao ja koja postavlja puno pitanja o koronavirusu, donosim vam nekoliko savjeta kako razgovarati s djetetom o koronavirusu.

Kad me kći prvi put pitala o koronavirusu, moram priznati da nisam bila najspremnija dati joj sve odgovore. Pa sam potražila savjete o tome kako razgovarati s djecom o koronavirusu koje dijelim s vama.

Odaberite dobar trenutak. Nemojte započinjati razgovor kad je dijete umorno ili koncentrirano na nešto drugo. Obavite razgovor u mirnom okruženju. Izbjegavajte razgovor o koronavirusu prije spavanja kako dijete ne bi doživjelo dodatan stres ili noćne more.

Saznajte što dijete već zna o koronavirusu. Ako imate školarca, vjerojatno je da su u školi već razgovarali o tome. Razgovarajte s djetetom kako biste saznali što već zna, što misli i kako se osjeća u vezi s koronavirusom.

Djetetu recite samo činjenice. Budite spremni odgovoriti na sva pitanja i glasine. Ako ne znate odgovor, priznajte to djetetu i ponudite mu da zajedno saznate odgovor ako je dijete dovoljno staro za to.

Pronađite informacije o koronavirusu prilagođene djeci. Želite li da vaše dijete dobije odgovore na svoja pitanja o koronavirusu, pronađite sadržaj koji objašnjava širenje zaraze na jednostavan način koji se temelji na činjenicama. Pronašla sam strip o koronavirusu prilagođen djeci pa dijelim link s vama.

Razgovarajte s djetetom o prevenciji i mjerama opreza. Objasnite djetetu da je prva mjera zaštite održavanje higijene i često i pravilno pranje ruku.

Ruke je potrebno prati sapunom i vodom i trljati najmanje 20 sekundi. Kako ćete znati koliko je 20 sekundi? Otpjevajte pjesmicu Sretan rođendan dvaput i to je to :-).

Svojim primjerom potaknite dijete da pere ruke poslije obavljanja nužde, dolaska izvana, prije jela i nakon ispuhivanja nosa, kašljanja ili kihanja. Objasnite djetetu da izbjegava dodirivati lice i stavljati prste u usta. Osim toga, objasnite mu da treba izbjegavati javne prostore u kojima se okuplja velik broj ljudi. To možda znači da će propustiti onaj rođendan u subotu u igraonici.

Nemojte gledati vijesti pred djecom. Djeca ne mogu gledati katastrofične vijesti i razlučiti što ih treba zabrinuti, a što ne. Kako vijesti ne bi u djece izazivale dodatan stres, nemojte gledati televizijske vijesti pred djecom.

Razgovarajte s djetetom o njegovim strahovima. Prirodno je da ovakve situacije izazivaju strah i brigu. Razgovarajte s djetetom o njegovim strahovima i smirite ga.

Objasnite mu da je prirodno da se brine. Neka dijete ima povjerenja u vas da vam se može uvijek obratiti ako se boji ili ako ima pitanja.

Smirite dijete i ne podliježite panici. Objasnite djetetu da je Svjetska zdravstvena organizacija obavijestila da zaraza koronavirusom ima uglavnom blage simptome za većinu ljudi, a posebno za djecu i mlade.

Objasnite mu da kod starijih i bolesnih može imati ozbiljnije komplikacije. Objasnite mu da je važno slušati savjete liječnika i stručnih službi i pridržavati se mjera opreza.

Jesu li vam korisni ovi savjeti? Biste li dodali još koji savjet? Pišite mi pa ću ga uvrstiti u ovaj popis.